|
||||||||||
Ciasto czekoladowe z malinamiKrótki opis potrawyBiała czekolada, maliny, mascarpone, migdały...Pyszne połączenie!Potrzebne składniki Biała czekolada - 300 g Śmietana kremówka (36%) - 0,5 l Jajka - 5 szt. Cukier kryształ - 120 g Cukier puder - 2 łyżka(i) Serek mascarpone - 250 g Migdały zmielone - 1 szkl. Ekstrakt z wanilii - 1 łyżka(i) Maliny - 400 g Etapy przyrządzania1
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Kremówkę (250 ml) wlać do garnka i na małym ogniu podgrzewać dodając połamaną białą czekoladę. Cały czas pilnujemy i mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do przestudzenia.
2
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z połową zwykłego cukru na puszystą, niemal białą masę.
Resztę cukru ubijamy z białkami na sztywno.
Do masy jajecznej kolejno dodajemy serek, migdały, czekoladę i wanilię mieszając na wolnych obrotach. Kiedy składniki będą ładnie połączone dodać ubitą pianę, delikatnie mieszając widelcem. Na wierzchu układamy 300 g malin.
Ciasto wlewamy na wcześniej przygotowaną blachę, przykrywamy wierzch folią aluminiową i pieczemy w 175 st. przez godzinę.
3
Masa:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i maliny. Krem wykładamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodówki.
UwagiCiasto po upieczeniu jest dosyć płynne, dlatego zostawiamy go w otwartym piekarniku do wystudzenia, następnie przekładamy do lodówki aby stężało. Pomimo czekolady ciasto wcale nie jest za słodkie. Przepis p. Doroty Świątkowskiej Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|