Antrykot po mieszczańsku

Aktualna ocena: 0
dodany przez: gazela
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z wołowiną
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Antrykot to mieso z tuszy wolowej lub cielecej. Również kotlet z rozbitego mięsa

Potrzebne składniki

• wołowina(rozbratel czyli antrykot) - 1 kg
• masło - 3 dag
• oliwa - 2 łyżka(i)
• mocny rosół - 1/2 szkl.
• duże cebule - 2 szt.
• marchewki - 2 szt.
• listek laurowy - 1 szt.
• tymianek - 1 łyżeczka(i)
• natka pietruszki - 1 łyżka(i)
• goździki - 2 szt.
• sól, pieprz - do smaku

Przydatne akcesoria

nóż, rondel

Etapy przyrządzania

1
Z opłukanego mięsa usunąć kość grzbietową, pozostawiając kości żebrowe, których końce należy odsłonić, mięso zesznurować, aby sie nie zdeformowało, nasolić i posypać pieprzem. Włożyć do rondla na rozgrzaną oliwę, obrumienić z obu stron, podlać bulionem zmieszanym z taką samą ilością wody, dodać obrane w plastry cebule obrane i pokrajane na krążki marchewki, liść laurowy i goździki, dusić pod przykryciem na malym ogniu, podlewając mięso od czasu do czasu wytwarzającym sie płynem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i poodcinać je od kości, aby żeberka trzymaly sie tylko przy grzbiecie. Następnie pokrajać na ukośne cieńkie platy, ulożyć na wygrzanym półmisku, aby tworzyły calość. Do sosu dodać maslo, zagotować i polać mięso.

Jak podawać?

Pokrajane w ukośne cieńkie płaty ułożone na wygrzanym półmisku, aby tworzyły całość. Sosem polać mięso. Podawać z frytkami.

Uwagi

Przepis z kartki kalendarza z lat 80 Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: gazela
gazela
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (28)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher