|
||||||||||
Antrykot w cieście francuskimKrótki opis potrawyAntrykot dla smakoszy w cieściePotrzebne składniki mąka pszenna - 30 dag woda - 1/2 szkl. olej - 5 łyżka(i) wołowina - antrykot - 1,2 kg sól, pieprz - do smaku masło twarde - 15 -20 dag słodka papryka - 1/2 łyżeczka(i) czosnek - 1 przyprawa z cebuli - 1/2 łyżeczka(i) żółtka - 2 szt. Przydatne akcesoriawałek, widelec, pędzel, papierowy ręcznik kuchenny, blacha do pieczeniaEtapy przyrządzania1
Ciasto francuskie - wykonanie
Mąkę zagnieść z wodą w dość ścisłego ciasto, rozwałkować w prostokąt, na jego połowie ułożyć kawałeczki masła, ponownie rozwałkować. Składać i wałkować 5-6 razy, schłodzić.
2
Mięso obmyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchenym. Splaszczyć je opuszkami palców, oczyścić ze ścięgien. Olej rozgrzać na patelni, obrumienić pieczeń przez ok. 6 minut, wyjąć, lekko osolić iprzyprawić pieprzem, papryką, przyprawa cebulową, obranym i roztartym ząbkiem czosnku.
3
Ciasto rozwałkować, zawinąć w nie mięso, dobrze zaciskając miejsca złączeia. Powierzchnię nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanymi żółtkami. Pieczeń ułożyć na blasze do pieczenia opłukanej zimną wodą. Piec ok. 45 minut w temperaturze 220 stopni C.
Jak podawać?Podawać z warzywami, np: z groszkiem, grilowanymi pomidorami, posypane natką pietruszki. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|