|
||||||||||
Śliwki pod skorupką z ciastaKrótki opis potrawyDeser z pysznymi śliwkami z cynamonem i migdałami.Potrzebne składniki Masło - 100 g Cukier - 100 g Jajko - 1 szt. Mąka pszenna - 180 g Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczka(i) Śliwki - ok. 1 kg Cynamon - 1 łyżka(i) Migdały zmielone - 1/2 szkl. Przydatne akcesoriaNaczynie do zapiekaniaEtapy przyrządzania1
Śliwki wydrylować, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać łyżką cukru, cynamonu i zmielonymi migdałami, wymieszać.
2
Do miski wsypujemy mąkę, masło, jajko i resztę składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 min. aby ciasto stwardniało.
Po wyjęciu z lodówki wałkujemy starając się uzyskać kształt naczynia w jakim zapiekamy. Najlepiej użyć do tego folii spożywczej, dzięki której ciasto nie będzie się kleiło do wałka i łatwiej będzie nam je przenieść na owoce.
Ciastem przykrywamy śliwki, wierzch smarujemy odrobiną mleka i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 st. na 30 minut.
Jak podawać?Na ciepło z lodami.UwagiPrzepis zaczerpnięty z bloga White Plate. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|