|
||||||||||
Barszcz gospodarskiKrótki opis potrawyWielowarzywny barszczPotrzebne składniki buraki - 4 szt. jabłka - 1-2 szt. wywar z mięsa i warzyw - 2 l fasola - 3 łyżka(i) ziemniaki - 2 szt. pomidory - 1-2 szt. ogórek świeży - 1 szt. cebula - 1 szt. masło - 2 łyżka(i) śmietana - 1/2 szkl. mąka - 1 łyżka(i) zakwas z buraczków ntka pietruszki koperek sól, pieprz i cukier - do smaku Przydatne akcesorianóż, tarka o dużych otworach, , garnek,Etapy przyrządzania1
Buraczki oczyścić, opłukać, upiec lub ugotować, wyjąć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka umyć, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić, połączyć z buraczkami i częścią wywaru, chwilę pogotować i pozostawić na 2 godziny. Fasolę przebrać, opłukać, zalać pozostałym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godz. Potem ugotować. Ziemniaki pokrajane w kostkę dodać do fasoli pod koniec gotowania. Pomidory obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Ogórek obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać ogórki, dusić kilka minut. Następnie połączyć z fasolą, przecedzonym wywarem z buraczków, pomidorami, śmietaną wymieszaną z mąką i zakwasem, zagotować, doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Jak podawać?Przed podaniem posypać zieleninąUwagiPrzepis ze starej prasy z lat 80 Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|