|
||||||||||
BlinyKrótki opis potrawyNiewielkie placuszki z utartych ziemniaków, bułek i drożdży.Potrzebne składniki utarte ziemniaki - 4 szkl. bułka kajzerka - 3 szt. jaja - 3 szt. mleko - 1 szkl. drożdże - 3 dag kwaśna śmietana - 2 łyżka(i) tłuszcz - do smażenia sól, pieprz - do smaku Przydatne akcesoriamaszynka do miesa, mikser, patelniaEtapy przyrządzania1
Bułkę namoczyć w mleku.
2
Namoczoną i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa.
3
Do masy dodać żółtka, śmietanę, utarte ziemniaki i pokruszone drożdże. Całość krótko miksować i wymieszać z pianą z białek, doprawić do smaku i pozostawić do podrośniecia.
4
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, nakladając ciasto łyżkąi formując niewielkie placuszki.
Jak podawać?Podawać z kwaśną śmietaną. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|