Babeczki kardynalskie

Aktualna ocena: 0
dodany przez: gazela
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kruche babeczki nadziewane kremem kardynalskim.

Potrzebne składniki

• mąka - 30 dag
• masło lub margaryna - 15 dag
• żółtka - 2-3 szt.
• cukier puder - 8 dag
• śmietanka kremówka - 250 ml
• cukier puder - 5 dag
• żółtka ugotowane - 3 szt.
• likier jajeczny - 25 ml
• rodzynki - 5 dag

Przydatne akcesoria

nóż, foremki na babeczki, trzepaczka, sito, łyżka

Etapy przyrządzania

1
Mąkę przesiać na stolnice, dodać maslo, posiekać nożem, połączyć z żółtkami i cukrem, zagnieść szybko ciasto i pozostawić na 30 minut.
2
Następnie wylepić foremki i upiec w gorącym piekarniku.
3
Przygotować nadzienie: Śmietanę oziębić, ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem i likierem, polączyć z ubitą śmietanką i oplukanymi rodzynkami, napełnić babeczki i udekorować.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: gazela
gazela
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (28)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher