Ciasto serowo-jabłkowe

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Aromatyczne, idealne do popołudniowej kawki:)

Potrzebne składniki

• Mąka pszenna - 220 g
• Cukier kryształ - 180 g
• Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczka(i)
• Jajka - 3 szt.
• Migdały zmielone - 100 g
• Skórka z cytryny - 1 łyżeczka(i)
• Jabłka - 2-3 szt.
• Masło - 1 kostka(i)
• Ser biały - 250 g
• Bułka tarta do posypania formy
• Cukier waniliowy - 2 op.
• Żurawina/ rodzynki - opcjonalnie

Etapy przyrządzania

1
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. 50 g mąki, 50 g cukru, 1 cukier waniliowy, 50g masła, 50 g migdałów wrzucamy do miski i ręcznie lub za pomocą miksera rozcieramy do uzyskania okruszków.
2
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondelku, na małym gazie topimy łyżkę masła, wrzucamy jabłka, posypujemy łyżką cukru i przykrywamy. Kiedy jabłka będą lekko rozmiękczone ściągamy z ognia do lekkiego przestudzenia. Biały ser rozdrabniamy widelcem dodajemy cukier waniliowy i mieszamy.
3
CIASTO: Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy na przemian jajka z mąką miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy pozostałą część migdałów i skórkę cytrynową. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
4
Na ciasto kładziemy ser w miarę równomiernie, następnie jabłka i posypujemy kruszonką. Opcjonalnie na wierzch można dać rodzynki lub żurawinę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 min. Pod koniec pieczenia ciasto sprawdzamy metodą &suchego patyczka&. Jeśli po wbiciu i wyjęciu będzie suchy- ciasto jest gotowe. Zostawiamy do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher