|
||||||||||
Bakłażany zapiekaneKrótki opis potrawyPyszne z białym winemPotrzebne składniki bakłażany - 4 szt. pomidory - 3 duże szt. cebule - 2 szt. papryka (czerwona lub żółta) - 1 szt. czosnek - 6 bulion - 1/2 szkl. oliwa z oliwek - 2 łyżka(i) parmezan lub mozzarella - starty ciemne oliwki - kilka szt. natka pietruszki - 1/2 pęczka oregano świeżo zmielony pieprz sól Etapy przyrządzania1
Dobrze umyć bakłażany, obrać ja ze skórki, przekroić wzdłuż na połowę. Lekko posolić, odłożyć na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Drobno posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić je w średniej grubości plastry. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić miąższ w paseczki. Przygotowane bakłażany umieścić w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułożyć podsmażaną cebulką z czosnkiem, pomidory i paprykę. Lekko posolić, posypać pieprzem i oregano. Zalać bulionem, obficie posypać tartym żółtym serem. Danie udekorować oliwkami i natką pietruszki. Baklażany zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|