|
||||||||||
Kura pieczonaKrótki opis potrawyBardzo smaczny i soczysty kurczak o ziołowym aromaciePotrzebne składniki kura - 1 szt. czosnek - 2 seler lub pietruszka - kilka listków szałwia - 1 łyżeczka(i) przyprawa do kurczaka - 1 szczypta(y) sól - do smaku olej Etapy przyrządzania1
Kurę oczyścić i umyć, osuszyć. Listki selera umyć, drobno posiekać i wymieszać z pokruszoną szałwią, roztartym czosnkiem i solą. Przygotowaną mieszaniną natrzeć wnętrze jamy brzusznej kury, a z wierzchu tuszkę osolić, posypać przyprawą do kurczaka. Ułożyć w wysmarowanej olejem brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić i upiec. Po ok 40 min obrócić kurę piersią do góry i piec jeszcze przez ok 30min aż skórka będzie złota. Następnie zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu podzielić kurę na porcję. Podawać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|