|
||||||||||
Ciasto z jabłkamiKrótki opis potrawyPyszne ciasto z jabłkami z rewelacyjną orzechową posypką.Potrzebne składniki Mąka pszenna - 100 g Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i) Sól - 1 szczypta(y) Masło miękkie - 56 g Cukier - ok. 100 g Jajko duże - 1 szt. Ekstrakt z wanilii (ewentualnie olejek waniliowy) - 1/4 łyżeczka(i) Mleko - 80 ml Jabłka duże - 2 szt. Etapy przyrządzania1
Przygotowujemy posypkę.
65 g mąki pszennej mieszamy z płaską łyżeczką cynamonu, 50 g zimnego masła, 50 g brązowego cukru, 20g drobno posiekanych orzechów. Wszystko łączymy za pomocą miksera lub dłoni. Kruszonka ma mieć sypką postać.
2
Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól.
3
W osobnym naczyniu ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy cukier a następnie wbijamy jajko, wlewamy wanilię i miksujemy. Do masy dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko. Mieszamy aż składniki ładnie się połączą.
4
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy o wymiarach 28/24 cm lub nawet mniejszą (wtedy ciasto będzie wyższe). Lekko posypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy i kroimy w piórka, układamy na cieście. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną posypką.
Pieczemy 45-50 min. w 170 st. C.
UwagiPrzepis ze strony joyofbaking.com Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|