|
||||||||||
Kurczak w sosie serowym z gruszkamiKrótki opis potrawyPenne, gruszki, parmezan.Potrzebne składniki Filet z kurczaka - 2 szt. Śmietanka słodka 12% - 250 ml Serek topiony - 1 szt. Kostka rosołowa drobiowa - 1/2 kostka(i) Curry - 2 łyżka(i) Gruszki - 2 szt. Parmezan - 200 g Sól, pieprz do smaku Kukurydza z puszki - 3 łyżka(i) Masło - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem, oprószyć łyżeczką curry i smażyć kilka minut.
Całość z patelni przełożyć do innego naczynia.
2
Na tą samą patelnie dać łyżkę masła. Gruszki umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić w plasterki grubości ok. 0,5 cm. Wrzucić na rozgrzane masło, przesmażyć, dodać kukurydzę. Trzymać na ogniu ok. 3 min.
3
Nastawiamy wodę na makaron, a gdy zacznie wrzeć solimy i wrzucamy odpowiednią porcję makaronu. Z podanych proporcji wychodzi sos na 4-6 porcji.
4
W rondelku podgrzewamy słodką śmietanę z kostką rosołową. Dodajemy serek topiony. Sos mieszamy do rozpuszczenia sera. Pod koniec wsypujemy połowę porcji parmezanu, resztę curry. Kiedy sos się zagotuje dodajemy kurczaka i gruszki z kukurydzą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5
Ugotowany makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerze, i obficie posypujemy parmezanem. Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|