Deser czekoladowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Czekoladowo rumowy deser. Idealny na poprawę humoru;)

Potrzebne składniki

• Czekolada mleczna - 200 g
• Jajka - 4 szt.
• Cukier kryształ - 6 łyżka(i)
• Rum - 4 łyżka(i)
• Śmietana gęsta - 4 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. W misce nad parą ubić żółtka z cukrem na gęstą, puszystą masę. Po ubiciu delikatnie połączyć z czekoladą i rumem. Śmietanę ubić i dodać do zupełnie zimnej masy.
2
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wmieszać do kremu czekoladowego. Przełożyć do 6 naczyń w których będziemy serwować deser i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Jak podawać?

Schłodzony z bitą śmietaną.

Uwagi

Przepis z książki Perfect Chocolate wyd. Parragon, lekko przeze mnie zmodyfikowany:) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher