|
||||||||||
Buchty drożdżoweKrótki opis potrawyWspaniałe, puszyste i słodkie buchty drożdżowe.Potrzebne składniki drożdże - 5 dag mąka - 2,5 szkl. mleko - 1 szkl. cukier - 1/3 szkl. masło - 10 dag żółtka - 4 szt. sól - 1 szczypta(y) ulubiony dżem lub powidła do nadzienia Etapy przyrządzania1
Masło roztopić. Drożdże pokruszyć, zasypać łyżką cukru, kiedy rozpuszczą się i zaczną startować będą gotowe do użycia. Mleko lekko podgrzać.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól- lekko wymieszać z mąką. Wlać drożdże, mleko, masło, cukier i zamieszać. Stopniowo dodawać żółtka. Wyrabiać ręcznie lub mikserem aż ciasto będzie jednolite, gładkie. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia przykrywając misę ściereczką.
2
Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) przełożyć na stolnicę lekko podsypując mąką. Podzielić na 12 części i uformować kulki i lekko rozwałkować. Na środek każdego placka kładziemy trochę dżemu. Zlepiamy i formujemy jakby pączki i układamy w formie (tortownicy lub prostokątnej blaszce). Ciasto ponownie pozostawić w cieple do lekkiego wyrośnięcia.
Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy na 160 st. i pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka.
Jak podawać?Posypane cukrem pudrem.UwagiRobiąc ciasta drożdżowe pamiętajmy aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym ale nie za gorącym pomieszczeniu (absolutnie nie stawiać ciasta na kaloryferze;)), bez przeciągów. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|