|
||||||||||
Red Velvet CakeKrótki opis potrawyRed Velvet kusił od momentu kiedy zobaczyłam go na jednym z blogów. Piękna czerwień w połączeniu z bielą kremu serowego tworzy udany duet. Ciasto idealnie pasuje na Walentynki :)Potrzebne składniki Mąka pszenna - 2,5 szkl. Soda - 1 łyżeczka(i) Sól - 1 łyżeczka(i) Maślanka lub kefir - 1,5 szkl. Ocet winny - 1 łyżka(i) Olej - 3/4 szkl. Jajka - 2 szt. Ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka(i) Barwnik spożywczy w proszku - 1,5 łyżeczka(i) KREM Serek śmietankowy naturalny - 500 g Ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka(i) Cukier puder - 1 szkl. Masło (miękkie) - 0,5 kostka(i) Etapy przyrządzania1
Do miski przesiać wszystkie składniki suche z wyjątkiem sody. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka dodawać kolejno pozostałe płynne składniki pomijając ocet. Powoli wsypywać składniki z pierwszej miski do jajek mieszając widelcem lub mikserem na niskich obrotach, tylko do ładnego połączenia się składników, nie dłużej.
2
Do osobnego naczynia wlewamy ocet i wsypujemy sodę. Zamieszać i wlać miksturę do ciasta.
3
Ciasto rozlać do 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 30 min. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudzić. Ściąć trochę wierzchniej warstwy i pokruszyć. Okruszki wymieszać z łyżką cukru pudru i uprażyć na rozgrzanej patelni (ok.3 min).
4
UwagiPrzepis zaczerpnięty z bloga Chocolatecr.blogspot.com, nieco zmodyfikowany. *** Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. *** Ciasto jest dość słodkie, zalecam mniejszą ilość cukru;) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|