|
||||||||||
Szarlotka na kruchym cieścieKrótki opis potrawyRewelacyjny przepis na szarlotkę.Potrzebne składniki Mąka - 2 szkl. Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczka(i) Soda - 1/2 łyżeczka(i) Masło (ja dałam pół porcji masła i pół margaryny) - 75 g Żółtka - 3 szt. Śmietana kwaśna - 2 łyżka(i) Cukier puder - 1/2 szkl. Jabłka kwaśne (pokrojone na małe kawałki) - 1 kg Woda - 3 łyżka(i) Cukier kryształ - 1/2 szkl. Cynamon - 2 łyżka(i) Mąka ziemniaczana - 1 łyżka(i) Sok z cytryny - 1 i 1/2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Mąkę, cukier, proszek i sodę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło/margarynę i siekać nożem do momentu uzyskania okruszków. Dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto aż uzyska jednolitą konsystencję. Dzielimy na 2 części i jedną z nich wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 1h.
2
Pokrojone jabłka zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Dosypujemy cukier i cynamon, lekko zamieszać i dusić jeszcze kilka minut.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do jabłek, mieszamy i trzymamy kilka minut na ogniu aż masa zgęstnieje.
3
Wyciągamy 1 część ciasta z lodówki, ścierami na tarce na blachę, tak aby uzyskać w miarę równą powierzchnię. Lekko ugniatamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 st. i podpiekamy ok.10 min. Po wyjęciu na ciasto wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta z zamrażalnika.
4
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
UwagiPrzepis z forum cincin.cc- lekko zmodyfikowany. Proporcje na małą blachę/tortownicę. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|