|
||||||||||
Cannelloni z wędzonym tofuKrótki opis potrawyPyszna i sycąca potrawa z tofu.Potrzebne składniki tofu wędzone Polsoja - 1 op. tofu marynowane Polsoja - 1 op. obrana cebula - 100 g umyte i rozdrobnione pieczarki - 350 g przyprawa curry - 1 łyżeczka(i) sól i pieprz - do smaku szczypta(y) mąka ziemniaczana - 1 łyżka(i) olej do smażenia - 3 łyżka(i) SOS jogurt grecki - 400 g pomidory pellati - 1 puszka(i) oregano - 1 łyżeczka(i) sól i pieprz - do smaku szczypta(y) Przydatne akcesorianaczynie żaroodporneEtapy przyrządzania1
1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.
2
2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając i mieszając, dusimy jeszcze przez chwilę aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.
3
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
4
4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5
5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby cannelloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
6
Przepis autorstwa Marioli Białołęckiej
Jak podawać?Na ciepło Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (2)
maczka
Ciekawy przepis... Muszę wypróbować po nawiedzeniu sklepu ze zdrową żywnością... :>. Intryguje mnie, jaki to wyjdzie smak z połączenia tofu wędzonego z pieczarkami i z pomidorami z puszki... autor: Anonim dodany dnia 2012-06-29 01:34:45 Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
Ja robię coś podobnego, nawet tofu z Polsoi stosuje, ale robię inny sos. Zamiast jogurtu daje mleko kokosowe i zamiast curry daje garam masalę. Dodaję tez łyżkę koncentratu pomidorowego. Wychodzi takie bardziej indyjskie.
autor: pararura dodany dnia 2012-06-25 17:50:57