|
||||||||||
Sernik tiramisuKrótki opis potrawySernik w smaku przypominający słynny deser tiramisu.Potrzebne składniki Herbatniki pełnoziarniste - ok.250 g Masło - 6 łyżka(i) Cukier puder (opcjonalnie) - 3 łyżka(i) MASA SEROWA Ser biały, kremowy np. Piątnica - 1 kg Cukier puder - 1 szkl. Jajka (2 całe i 3 żółtka) - 5 szt. Skrobia kukurydziana - 3 łyżka(i) Likier kawowy - 3 łyżka(i) Bailey's - 1 łyżka(i) Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Przygotowujemy spód ciasta: pokruszone herbatniki miksujemy z roztopionym masłem, do momentu aż otrzymamy konsystencję piasku. Masą wypełniamy spód tortownicy mocno ubijając. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. i podpiekamy spód ok. 10 min.
2
Ser miksujemy z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Mieszamy tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wsypujemy mąkę kukurydzianą. W osobnym naczyniu mieszamy alkohole. Miksturę powoli wlewamy do masy serowej. Na koniec wsypujemy kawę i mieszamy aż granulki kawy zupełnie rozpuszczą się.
3
Tortownicę z podpieczonym spodem owijamy szczelnie folią aluminiową. Wlewamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika (160 st.).
UWAGA! Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę należy włożyć do większego naczynia i do połowy blaszki wypełnić gorącą wodą.
4
Pieczemy 60 minut. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wierzch dekorujemy startą czekoladą, bitą śmietaną. Ciasto porządnie schłodzić.
UwagiPrzepis ze strony: Foodloversodyssey.typepad.com Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|