|
||||||||||
Rolada biszkoptowaKrótki opis potrawyŁatwa i pyszna rolada biszkoptowa z bitą śmietaną...i poziomki :)Potrzebne składniki Jajka - 4 szt. Cukier - 4 łyżka(i) Mąka pszenna - 4 łyżka(i) Mąka ziemniaczana - 2 łyżeczka(i) Poziomki - 1 szkl. Śmietana kremówka 30% - 250 ml Cukier puder - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Oddzielamy żółtka od białek.
2
Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną.
3
Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy masa uzyska jednolity kolor, zmniejszamy obroty i stopniowo wsypujemy mąki. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 st. ok. 30 min. do suchego patyczka.
4
Upieczony biszkopt, wyjmujemy z piekarnika i odwracając spodem do góry, ostrożnie przekładamy na zwilżoną, lekko posypaną cukrem pudrem czystą ściereczkę, ściągamy papier. Następnie wraz ze ścierką zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku w roladę i pozostawiamy do ostygnięcia.
5
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru.
6
UwagiRoladę można zrobić z różnymi owocami sezonowymi. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|