|
||||||||||
Pierogi ze śliwkamiKrótki opis potrawySmakowite pierogi ze śliwkami.Potrzebne składniki Mąka - 1 i 1/2 szkl. Jajko - 1 szt. Wrzątek - 1/3 szkl. Olej - 2 łyżka(i) Sól - 1 mała łyżeczka(i) Śliwki węgierki (świeże, wypestkowane) - 500 g Masło - 2 łyżka(i) Cukier do posypania Etapy przyrządzania1
Z mąki, soli, oleju i wrzątku wyrabiamy ciasto używając do tego celu miksera. Jednolite i sprężyste ciasto wałkujemy na dość cienki placek i kubkiem wykrawamy krążki. Na każdy kawałek kładziemy całą śliwkę, a brzegi ciasta dobrze sklejamy.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie 5-8 min.
2
Pierogi podajemy ze stopionym masłem i posypujemy cukrem.
UwagiCiasto na pierogi jest bardzo elastyczne i z łatwością się je wałkuje, więc polecam początkującym:) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|