|
||||||||||
Tarta ze śliwkami i cynamonemKrótki opis potrawyCo można zrobić ze śliwek? Tartę! Łatwe, kruche ciasto ze śliwkami.Potrzebne składniki Mąka pszenna - 150 g Masło - 75 g Margaryna - 75 g Cukier - 50 g Żółtko - 1 szt. Kwaśna śmietana - 1 łyżeczka(i) Cynamon - 1 łyżeczka(i) Śliwki (wypestkowane) - 500 g Cukier brązowy - ok. 1/2 szkl. Etapy przyrządzania1
Na stolnicy siekamy tłuszcze z mąką, cukrem zwykłym, żółtkiem i śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek odpowidający formie na tartę (ja piekłam w formie o średnicy 23 cm) i wygniatamy dno i boki. Lekko nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżką bułki tartej. Na cieście gęsto układamy śliwki skórką do dołu. Posypujemy cynamonem i brązowym cukrem.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. piekarnika i pieczemy 40 min.
UwagiPrzepis z bloga Gotowaniecieszy.blox.pl, lekko zmodyfikowany. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|