|
||||||||||
Królik duszony w winieKrótki opis potrawyProsty przepis na przyrządzenie królika.Potrzebne składniki Królik (udka) - 4 szt. Sól, pieprz, majeranek Oliwa - 2-3 łyżka(i) Wino białe wytrawne - 2 szkl. Liście laurowe - 2 szt. Ziele angielskie - kilka ziarenek Etapy przyrządzania1
Kawałki królika natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstawić do lodówki na godzinę lub dwie.
2
Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso, po kilka minut z każdej strony aby nabrał rumianego koloru. Przekładamy królika do naczynia żaroodpornego, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko zalewamy 1 szklanką wina i dusimy pod przykryciem w piekarniku (170 st. C) ok. godziny. Od czasu do czasu polewamy mięso drugą szklanką wina i powstałym sosem.
Jak podawać?Z zeimniakami i surówką Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|