|
||||||||||
Ciasto marchewkoweKrótki opis potrawyNa jesienne popołudnia ciasto marchewkowe.Potrzebne składniki jajka - 2 szt. cukier - 150 g olej - 1/2 szkl. drobno starta marchewka - 1 szkl. cynamon - 1 łyżeczka(i) soda - 1/2 łyżeczka(i) mąka pszenna - 1 szkl. orzechy włoskie drobno posiekane - 50 g proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczka(i) MASA serek śmietankowy (słony) - 300 g cukier puder - 1/2 szkl. masło - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Do miski przesiać wszystkie składniki suche.
2
W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę. Stopniowo dolewać olej wciąż mieszając.
3
Do masy jajecznej powoli wsypywać zawartość drugiej miski. Dodać marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać.
4
Przygotować tortownicę: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
5
Piekarnik nagrzać do 170 st. i piec ciasto ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka.
6
Składniki na masę utrzeć mikserem. Ostudzone ciasto przekroić na 2-3 krążki i przełożyć kremem. Wierzch można ozdobić częścia masy i orzechami.
UwagiPrzepis na małą tortownicę ok.20 cm. średnicy Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|