|
||||||||||
Makaron z boczkiem i seremKrótki opis potrawySzybkie danie na dowolną porę. Szybko znika z talerza.Potrzebne składniki makaron boczek wędzony ser biały przyprawa - papryka czerwona - 2-3 łyżeczka(i) sos sojowy czarny - 1-2 łyżeczka(i) pieprz i sól Przydatne akcesoriaPatelnia, widelec, garnek.Etapy przyrządzania1
Zagotować wodę na makaron z 1,5 - 2 łyżeczkami soli. Zamiast soli można użyć vegety. W tym czasie pokroić boczek na kawałki.
2
Do gotującej się wody wrzucić makaron. Przeciętnie makaron gotuje się 6-8 minut.
W tym czasie smażyć boczek na patelni z małą ilością tłuszczu, przyprawiony papryką i sosem sojowym.
Gdy boczek zaczyna &strzelać&, zmniejszyć ogień i podlać łyżką wody oczyszczając patelnię z osadu. Tak powstały sosik można wykorzystać.
3
Makaron po ugotowaniu odsączyć i wysypać na talerz. Dodać boczek w dowolnej ilości z odrobiną tłuszczu z patelni. Rozkruszyć ser i posypać nim obficie. Całość przyprawić dużą ilością pieprzu i szczyptą soli.
4
Zjadać.
Jak podawać?Szybko.UwagiBoczek podczas smażenia kurczy się. Uwaga na pryskający tłuszcz! Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|