|
||||||||||
Naleśniki z warzywami i wędzonym tofuKrótki opis potrawyLekka i ciekawa propozycja obiadowaPotrzebne składniki mąka pszenna - 150 g mąka ryżowa - 15 g jajka - 3-4 szt. mleko - 0,5 l woda mineralna gazowana - 300 ml sól - szczypta olej - do smażenia tofu wędzone Polsoja - 2 op. marchewki - 2 szt. czosnek - 2 papryka zielona - 1 szt. pieczarki - 4 szt. cebula - 1 szt. seler - 0,5 szt. sos sojowy - 2 łyżka(i) pieprze cayenne - 0,25 łyżeczka(i) sól i pieprz - do smaku szczypiorek - pęczek Etapy przyrządzania1
Mąki przesiać i zmiksować na gładką masę z mlekiem, jajkami i solą; odstawić na 20 minut.
2
W tym czasie obrać i pokroić warzywa – marchewki i seler w słupki, cebulę, pieczarki i paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulą, a następnie dodać pieczarki i pokrojone w słupki tofu. Po 3-4 minutach smażenia dodać marchewkę, seler, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i pieprz cayenne. Doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Odstawić farsz do ostygnięcia
3
Usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, dodając do smażenia każdego odrobinę oleju.
4
Zawinąć farsz w naleśniki, przewiązać szczypiorkiem i podsmażyć bezpośrednio przed podaniem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|