|
||||||||||
Żurek wegetariańskiKrótki opis potrawyLekki i smaczny żurek w wersji wegePotrzebne składniki żurek (zakwas) - 0,75 l woda - 2 l kiełbaski sojowe wędzone (polsoja) - 4 szt. grzyby suszone - 5-6 szt. cebula - 1 szt. czosnek - 2-3 starty chrzan - 1 łyżka(i) majeranek - 1 łyżeczka(i) liść laurowy - 2 szt. ziele angielskie - 3 szt. olej - 3-4 łyżka(i) sól wędzona - 1 łyżeczka(i) sól i pieprz - do smaku szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Wlać wodę do garnka, dodać pokrojony czosnek, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
2
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną drobno cebulę, pokrojone kiełbaski sojowe i smażyć aż cebula będzie miała złoty kolor, a kiełbaski będą dobrze zarumienione.
3
Cebulę i kiełbaski sojowe dodać do gotującej się wody, a następnie wlać żurek (zakwas).
4
Gdy całość się zagotuje, dodać sól wędzoną, chrzan, roztarty w dłoniach majeranek i doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
5
Żurek można podawać z tofu, jajkiem lub ze śmietaną.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|