|
||||||||||
Ptysiowy wieniec z truskawkamiKrótki opis potrawyEfektowny wieniec z ciasta ptysiowego. Lekki i pyszny.Potrzebne składniki Margaryna - 1/3 kostka(i) Mąka - 1 i 1/4 szkl. Sól Skórka z cytryny - 1 łyżeczka(i) Jajka - 5 szt. Truskawki - 50 Śmietanka 30% - 2 szkl. Cukier puder - do posypania Przydatne akcesoriaGarnek, łyżka, blacha do wypieków, szpryca,mikser.Etapy przyrządzania1
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy margarynę, sól i skórkę z cytryny. Zmniejszyć ogień i wsypać przesianą mąkę, mieszać aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Zestawić z ognia, ostudzić, następnie energicznie ucierać dodając po jednym jajku. Przygotować brytfankę wykładając ja papierem do wypieków.
Ciasto nałożyć do szprycy i wycisnąć 12 ptysiów obok siebie tworząc koło. Piec do 20 minut w temp 220 st.C.
2
Nadzienie:
Truskawki umyć i osuszyć. Większe przekroić na pół. Kremówkę ubić z 7 łyżkami cukru pudru.
3
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|