|
||||||||||
GreckaKrótki opis potrawyAromatyczna wersja sałatki greckiej.Pycha...Potrzebne składniki Ser feta - 200 Pomidory - 3 szt. Ogórek - 1 szt. Papryka zielona - 1 szt. Cebula czerwona - 1 szt. Oliwki zielone lub czarne - 10 Sałata lodowa - 1 szt. Oliwa z oliwek - 4 łyżka(i) Ocet winny - 2 łyżka(i) Ząbek czosnku Oregano - 1 łyżka(i) Przydatne akcesoriaDeska do krojenia, nóż, miskaEtapy przyrządzania1
Warzywa myjemy. Sałatę połamać na niewielkie części. Z pomidorów i papryki usuwamy nasiona. Fetę, pomidory i ogórek kroimy w kostkę, paprykę w paski, a cebulę w &piórka&. Wszystko układamy w misce, dodajemy odsączone oliwki. Przygotowujemy sos. Oliwę mieszamy z octem, dodajemy drobniutko posiekany (lub starty) czosnek, oregano. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
Jak podawać?Wyśmienicie smakuje z grillowanym kurczakiem, lub z ciepłym pieczywem czosnkowym, ziołowym.UwagiIstnieją różne kombinacje sałatki, jednak bazowym składnikiem zawsze jest ser feta, pomidor, ogórek oraz sos. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|