|
||||||||||
Moje domowe SpaghettiKrótki opis potrawySmaczne, szybkie i syte.Potrzebne składniki makaron - 1 op. koncentrat pomidorowy - 100 g czosnek - 3 woda - 0.3 l pierz kajen - 0.5 lub 1 łyżeczka(i) sól - 1 łyżka(i) cukier - 1 łyżeczka(i) wielka cebula - 2 szt. kiełbasa toruńska - 2 szt. olej - 3-4 łyżeczka(i) ser żółty - 10 dag Przydatne akcesoriaDuża patelnia, kubek 0,4l, nóż, deska do krojenia.Etapy przyrządzania1
Do garnka nalewamy wodę, osalamy ja i doprowadzamy do wrzenia.
W między czasie kroimy kiełbasę(lub wymiennie można zastosować mięso mielone) i smażymy na oleju.
2
Podczas gdy smażymy kiełbasę ,na desce drobno kroimy cebule i dodajemy do kiełbasy/mięsa. Dusimy pod przykryciem aż sie zeszkli.
Po dodaniu cebuli prawdopodobnie woda w garnku zacznie wrzeć, więc należy do wody wrzucić makaron.
3
Gdy makaron cebula zacznie się dusić zabieramy się za robienie sosu.
do kubka o pojemności 0,4 l wlewamy 0.3l cieplej wody, dodajemy łyżkę soli, łyżeczkę cukru, 100g koncentratu pomidorowego, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pieprz kajen do smaku. Moja rodzina lubi pikantne dania więc dodaję "kopiastą" łyżeczkę pieprzu. W tym czasie cebula powinna się zeszklić. Dodajemy sos do cebuli i kiełbasy/mięsa i mieszamy.
W tym czasie makaron powinien być już gotowy.
4
Makaron odcedzamy, nakładamy na podgrzane w ciepłej wodzie talerze. Na środek makaronu wlewamy sos i posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego
Jak podawać?Do wszystkich potraw zalecane są ogrzane talerze. Przed podaniem talerze zalewa się wrzątkiem na chwilę potem sie je suszy i serwujemy na nich potrawę.UwagiZamiast kiełbasy można użyć mięsa mielonego. To samo dotyczy koncentratu i świeżych pomidorów Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|