|
||||||||||
Sos koperkowyKrótki opis potrawydo jasnych mięs, ryb oraz warzywPotrzebne składniki koperek - 1/2 pęczku rosół (może być z kostki) - 1 i 1/2 szkl. białe wytrawne wino - 1/2 szkl. masło - 4 dag mąka - 4 dag śmietana - 2 łyżka(i) żółtka - 2 szt. sok z cytryny sól pieprz Etapy przyrządzania1
Masło roztopić w rondelku. Wsypać mąkę, przesmażyć ale nie rumienić. Wlać zimny rosół i wino, dokładnie wymieszać. gotować na średnim ogniu aż zgęstnieje (ok 8 minut). Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Koperek opłukać, posiekać. Sos zdjąć z ognia dodać koperek i żółtka ze śmietaną. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|