Kotlety jajeczne

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anlolek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Wegetariańskie
• Wielkanoc
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Koszt:
3 PLN
Kaloryczność:
550 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Smakowite kotleciki polecam nie tylko jaroszom. Bogate w białko jajka i żółty ser sprawiają, że posiłek z powodzeniem zastąpi danie mięsne.

Potrzebne składniki

• jajka - 7
• czerstwa kajzerka - 1
• mleko - 1/2 szkl.
• twardy żółty ser - 2 łyżka(i)
• miękkie masło - 1 łyżka(i)
• kwaśna śmietana - 2 łyżka(i)
• posiekane ulubione zioła (np.szczypiorek, koperek) - 2 łyżka(i)
• sól
• pieprz
• gałka muszkatałowa (najlepiej świeżo starta)
• olej do smażenia
• tarta bułka do panierowania - 5-6 łyżka(i)

Przydatne akcesoria

-miseczka
-drewniana pałka do roztarcia masy jajecznej
-patelnia

Etapy przyrządzania

1
Odłóż jedno jajko. Pozostałe 6 jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli (około 10 minut). Jajka wystudź, polewając zimną wodą, obierz, posiekaj. Kajzerkę pokrój w kostkę, zalej letnim mlekiem. Odstaw na 10 minut. Rozmoczoną bułkę lekko odciśnij.
2
Bułkę przełóż do miseczki. Dodaj śmietanę i masło. Składniki rozetrzyj drewnianą pałką na gładką masę. Dodaj posiekane jajko oraz zioła. Wymieszaj ze startym serem. Wbij surowe jajko. Masę jajeczną starannie wyrób. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
3
Wilgotnymi dłońmi nabieraj małe porcje masy. Formuj owalne kotleciki, lekko je spłaszczaj i obtaczaj w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, smaż kotleciki na złoty kolor z obu stron. Smacznego!

Jak podawać?

Podawaj np.z ziemniakami, surówką z kapusty pekińskiej i sosem ziołowym.

Uwagi

Gdy masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej żółtego sera. Gdy zwilżysz dłonie, masa nie będzie się do nich kleić. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: anlolek
anlolek
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (11)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher