|
||||||||||
Likier MalinowyKrótki opis potrawyPyszny likier o smakuPotrzebne składniki spirytus - 1 l maliny - 3 kg cukier - 1 kg woda - 500 ml Etapy przyrządzania1
Maliny dzielimy na pół. Połowę malin przebieramy, płuczemy na sicie i wsypujemy do gąsiora. Następnie zalewamy owoce spirytusem lekko je ugniatając tak, aby były całkowicie przykryte spirytusem. Gąsiorek pozostawiamy na 24 godziny w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.
2
Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe 1,5 kg opłukanych malin, pozostawiając je na 24 godziny w pokojowej temperaturze. Ponownie zlewamy spirytus z owoców, filtrując go tym razem przez bibułę.
3
Rozpuszczamy cukier w wodzie, całość podgrzewając i mieszając. Gotujemy syrop przez 10 min. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy powoli spirytus cały czas wymieszac. Po ostygnięciu rozlewamy do butelek i pozostawiamy na 6 miesięcy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|