|
||||||||||
Likier kawowyKrótki opis potrawyłatwy w wykonaniuPotrzebne składniki spirytus - 500 ml woda - 500 ml mleko - 50 ml mielona kawa - 10 dag cukier - 50 g wanilia - 1 laska Etapy przyrządzania1
Wanilię należy drobno posikać i razem z kawa zalać spirytusem w wyparzonym gąsiorze. Całość szczelnie zamykamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na tydzień. Przez ten czas codziennie potrząsamy naczyniem. Po tym czasie zlewamy płyn znad osadu i filtrujemy go przez papierowy filtr do kawy. Następnie pozostały na dnie osad mieszamy z niewielką ilością wody i odstawiamy na 30 minut. Gdy osad ponownie znajdzie się na dnie, zlewamy i filtrujemy płyn łącząc go z resztą nalewki
2
Pozostałą wodę gotujemy z cukrem i łączymy z nalewką oraz gorącym mlekiem. Całość porządnie wstrząsamy i pozostawiamy na około 7 dni. Po tym czasie zlewamy płyn zgromadzony nad osadem i filtrujemy go przez papierowy filtr do kawy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|