Kurczak po chińsku z warzywami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Mike_THE_GR8
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Chiny
• Dania główne
• Z drobiem
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Potrawa z kuchni orientalnej.

Potrzebne składniki

• Filet z kurczaka - 1 podwójny szt.
• Mrożone warzywa (najlepiej mieszanka orientalna) - 1 op.
• Kostka rosołowa - 1/2 kostka(i)
• Gotowy sos słodko-kwaśny lub inny orientalny - 1 słoik
• olej - kilka łyżek
• chilli - do smaku
• mąka ziemniaczana - 1 łyżka(i)

Przydatne akcesoria

Wok lub głęboka patelnia, nieduży garnek z przykrywką, deska, nóż

Etapy przyrządzania

1
Jeśli chcesz zjeść danie od razu po przyrządzeniu, to zacznij od gotowania ryżu :)
2
Przyrządzanie potrawy zaczynamy od wrzucenia mrożonych warzyw do rondelka (nie ma potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania). Dodajemy do nich kostkę rosołową rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody (może być mniej, ale woda i tak odparuje) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Należy pilnować, żeby nie odparowała cała woda, bo warzywa się przypalą!
3
Kiedy już warzywa się duszą, obieramy filet z kurczaka ze zbędnych śmieci, myjemy i kroimy na kostkę o boku około 1-1,5cm. Następnie wrzucamy do woka na rozgrzany olej i podsmażamy aż mięso przestanie być surowe (srawdzić w środku największych fragmentów czy nie są surowe).
4
Kiedy mamy już gotowego kurczaka i uduszone warzywa, do woka z kurczakiem dodajemy sos ze słoika (cały) i warzywa. Nie odlewaj nic z tego, co się pojawiło w czasie przygotowywania mięsa w woku - i tak odparuje, a jak nie odparuje, to zrobi się z tego fajny zawiesisty sos. Dodaj do smaku chilli, jeśli chcesz danie na ostro - około pół łyżeczki sprawi, że będzie dość ostre. Wszystko razem dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu (jeśli sos gęstnieje za bardzo, dolej trochę wody).
5
Jeśli chcesz sprawić, żeby sos był taki zawiesisty, jak w chińskich knajpkach, przygotuj sobie w szklance miksturę z mniej niż pół szklanki zimnej wody i łyżki mąki ziemniaczanej (wymieszaj dokładnie, żeby nie było kluch) a następnie dodawaj pomału do jedzonka skwierczącego w woku (nie wlej za dużo na raz, to gęstnieje dopiero po chwili!) aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
6
Odcedź ryż, wyłóż go na talerz, obok podaj przygotowane danie i jedz ze smakiem :)

Jak podawać?

Z ryżem białym lub brązowym. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

Pyyyyycha!
Przepis rewelacyjny! Dzisiaj po raz kolejny będziemy się raczyć tym daniem :)
autor: Anonim dodany dnia 2011-03-12 11:48:44
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher