Likier waniliowy

Aktualna ocena: 4.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: agusia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Alkohole
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

łatwy w wykonaniu i wybornie smakuje

Potrzebne składniki

• czysta wódka - 250 ml
• woda - 250 ml
• cukier - 50 dag
• spirytus - 200 ml
• sok z cytryny - 1 łyżka(i)
• wanilia - 2 laski
• goździk - 2 szt.
• skóreka starta z cytryny - 1 szt.

Etapy przyrządzania

1
Laki wanilii bardzo drobno posiekać. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie przekładamy wszystko do wyparzonego gąsiora i zalewamy spirytusem oraz wódką. W takim stanie należy odstawić gąsior na ok. 3 tygodnie, podczas których od czasu do czasu delikatnie wstrząsamy zawartość
2
Po 3 tygodniach filtrujemy płyn przez papierowy filtr do kawy. Następnie gotujemy źródlaną wodę z cukrem i podgrzewamy syrop, stale mieszając, przez ok 15-20 minut. Następnie dodajemy do niego sok z cytryny i studzimy. Do syropu wlewamy przygotowaną wcześniej nalewkę waniliową i koniak. Całość dobrze mieszamy i przelewamy do butelek. Likier nadaje się do spożycia po 2 tygodniach.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: agusia
agusia
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (32)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher