|
||||||||||
Ogóreczki małosolneKrótki opis potrawymoje ulubione ogórki :)Potrzebne składniki ogórki - jędrne, średniej wielkości sól - proporcja 4,5 dag na 1 litr wody woda przegotowana koper - całe łodygi z baldachami Przydatne akcesoriasłoikiEtapy przyrządzania1
1. Ogórki umyc przebrać, duzym ściąć piętki. Przygotować naczycie, najlepiej kamionkowy garnek, który trzeba wyparzyć. Nastawić wodę z solą, zagotować - ok. 3 litrów
2
2. Ogórki ułożyć w garnku z łodygami kopru - im więcej, tym bardziej aromatyczne są małosolne. Zalać ciepłą, przegotowana wodą, przykryć talerzykiem. Ogórki powinny być przykryte w całości zalewą. Na wierzch talerzyka ułożyć jakiś ciężar, by ogórki nie wypłynęły - moja mama uzywa wyparzonego kamienia.
3
3. Po 2 -3 dnaich stania w chłodniejszym miejscu ogórki są gotowe.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|