|
||||||||||
Sos pestoKrótki opis potrawySos pestoPotrzebne składniki oliwa - 150 ml orzeszki pinii - 2 łyżka(i) świeża bazylia - 6 dkg czosnek - 2 ząbki sól parmezan - 10 dkg Etapy przyrządzania1
Orzeszki pinii rozetrzeć na masę lub zmiksować z umytymi, osuszonymi i pokrojonymi listkami bazylii, szczyptą soli oraz obranym czosnkiem. Dodać utarty parmezan i wlewać po kropli oliwy. Jeśli sos ma być od razu podany do makaronu, wymieszać go należy z 3 łyżkami gorącej wody, w której gotował się makaron. Sos nie rozcieńczony gorącą wodą można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|