|
||||||||||
Krem KakaowyKrótki opis potrawyDeserPotrzebne składniki mleko - 1/4 l jajka - 4 szt. cukier - 3 łyżka(i) kawałek wanilii mąka - 1 łyżka(i) kakao - 1 łyżka(i) rodzynki smażona skórka pomarańcza - 1 szt. Etapy przyrządzania1
Mleko zagotować, dodając mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zimnego mleka i kawałek rozerwanej laski wanilii. Oddzielić żółtko od białek, utrzeć żółtka z cukrem i kakao, ubić bardzo sztywno pianę z odrobiną soli. Gotując mleko z mąką wlać do żółtek, chwilę mieszać na słabym ogniu. (podstawiając od naczynie siatkę azbestową), odstawić z ognia, dodać pianę i pokrojoną drobno skórkę pomarańczową.
Jak podawać?Podawać w szklanych miseczkach, przybrać rodzynkami i pokrojoną drobno skórką z pomarańcza.UwagiW ten sam sposób można przyrządzić krem kawowy, dodając zamiast kakao- małą torebkę kawy Marago. lub pół szklanki mocnej kawy naturalnej. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|