|
||||
Etapy przyrządzania1
Oczyściwszy żyto ze wszystkich obcych części, moczy się je przez 48 h w czystej, zimnnej wodzie, odmieniając przez ten czas wodę po kilka razy. Gdy woda zupełnie czysta się okazuje, gotuje się żyto dopóty, aż skórka u niektórych ziarenek pękać zaczyna, po czym się żyto na gęste sito wykłada i na słońcu lub w piecu suszy. Gdy dobrze uschło, pali się je jak zazwyczaj kawę w piecyku, lecz tylko tak długo, żeby zółtawo-brunatnego nabrało koloru. Zmiele się potem i bierze go się 5 lutów (6.3 dkg) na 6 szkl.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|