Kawa z żyta

Aktualna ocena: 0
dodany przez: domciak
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Napoje
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Kawa z żyta

Potrzebne składniki

• oczyszczone żyto
• woda

Etapy przyrządzania

1
Oczyściwszy żyto ze wszystkich obcych części, moczy się je przez 48 h w czystej, zimnnej wodzie, odmieniając przez ten czas wodę po kilka razy. Gdy woda zupełnie czysta się okazuje, gotuje się żyto dopóty, aż skórka u niektórych ziarenek pękać zaczyna, po czym się żyto na gęste sito wykłada i na słońcu lub w piecu suszy. Gdy dobrze uschło, pali się je jak zazwyczaj kawę w piecyku, lecz tylko tak długo, żeby zółtawo-brunatnego nabrało koloru. Zmiele się potem i bierze go się 5 lutów (6.3 dkg) na 6 szkl.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: domciak
domciak
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (72)
Skype 3535124
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher