marokańska kawa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: karoolla1987
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Napoje
Czas przygotowania:
5 minut
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

boskaa Porcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 5 min. 1 lyzeczka zmielonego na pyl, palonego ziarna kawowego, 1 kostka cukru, 100 ml wody, 1/2 lyzeczki wody rozanej.

Potrzebne składniki

• mielona palona kawa - 1 łyżeczka(i)
• cukier - 1 łyżeczka(i)
• woda - 100 ml
• woda różana - 1/2 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
Na dno metalowego, bielonego tygielka wsypac zmielona kawe. Dodac cukier. Zalac 100 ml wrzatku
2
Trzymac na ogniu, dopoki na powierzchni naparu nie ukaza sie fusy. Zdjac z ognia i starannie wymieszac mala lyzeczka.
3
Kiedy fusy opadna na dno, napar przelac do filizanki, dodac wode rozana i podawac. - Jakosc parzonej w ten sposob kawy, podawanej zazwyczaj w bardzo malych czarkach lub filizankach zalezy w glownej mierze od tego czy ziarno zostalo rzeczywiscie zmielone na pyl. Oryginalnie, uzywa sie w tym celu specjalnych metalowych mlynkow o wydluzonym, cylindrycznym ksztalcie. Rownie dobry efekt daje tez utluczenie palonych ziaren kawy w duzym metalowym mozdzierzu.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: karoolla1987
karoolla1987
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (76)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher