|
||||||||||
Babka czekoladowo-cytrynowaKrótki opis potrawyWspaniały przysmak dla każdego łakomczuszka ;)Potrzebne składniki mąka - 25 dag masło - 25 dag cukier - 25 dag jajka - 6 szt. kakao - 5 łyżka(i) cukier waniliowy - 1 szt. sok i skórka z cytryny - 1 szt. proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dzielimy na dwie części.
Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej skórkę z cytryny.
Masło ucieramy z żółtkami, cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę.
Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą.
2
Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z mąką z kakao,drugą z mąką i skórką.
Przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem - najpierw ciemną masę a następnie jasną.
Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach
Proponuję babkę dekorować polewą czekoladową i posypywać wiórkami kokosowymi.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|