Babka czekoladowo-cytrynowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: agusia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Wspaniały przysmak dla każdego łakomczuszka ;)

Potrzebne składniki

• mąka - 25 dag
• masło - 25 dag
• cukier - 25 dag
• jajka - 6 szt.
• kakao - 5 łyżka(i)
• cukier waniliowy - 1 szt.
• sok i skórka z cytryny - 1 szt.
• proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Masło ucieramy z żółtkami, cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą.
2
Uzyskaną masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z mąką z kakao,drugą z mąką i skórką. Przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem - najpierw ciemną masę a następnie jasną. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach Proponuję babkę dekorować polewą czekoladową i posypywać wiórkami kokosowymi.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: agusia
agusia
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (32)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher