|
||||||||||
BIAŁE CIASTECZKA MIGDAłOWEKrótki opis potrawyOkPotrzebne składniki mąka - 1 kg proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i) masło śmietankowe - 240 g cukier puder - 1 filiżanka żółtko - 1 szt. białe migdały - 250 g Etapy przyrządzania1
Do dużej miski wsypać ½ kg mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Masło zmiksować z cukrem i żółtkiem. Wyłożyć do mąki. Mieszać (najlepiej mikserem), dosypywać mąkę powoli, tak żeby ciasto było konsystencji twardej (jak plastelina).
Migdały wrzucić do garnka, włożyć trochę masła i podsmażyć na złoty kolor. Pokroić w połówki. Wrzucić do mąki i wymieszać. Formować małe ciastka. Wykładać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku w temp 170 stopni, przez 30 minut. Po wystygnięciu pochlapać z wierzchu olejkiem migdałowym. Wrzucić do garnka z cukrem pudrem i bardzo dokładnie obtoczyć. Na talerzu posypać cukrem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|