|
||||||||||
Polędwiczki po prowansalskuKrótki opis potrawyObiad u kumpeliPotrzebne składniki polędwiczki wieprzowe - 0,5 kg pieczarki - 20 dag pomidory - 2-3 szt. czosnek - 3-4 oliwa do smażenia makaron - pół opakowania przyprawy: pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, curry czerwone wytrawne lub półytrawne wino Przydatne akcesoriadeska do krojenia, nóż, miska, patelniaEtapy przyrządzania1
Myjemy i kroimy w grubszą kostkę polędwiczki wieprzowe, wkładamy do miski
2
Dodajemy 3-4 ząbki czosnku, pieprz kolorowy, ziołowy, curry, 2 łyżki oliwy, mieszamy rękoma i odstawiamy na 3 godziny do lodówki by przeszły się smaki
3
2-3 duże pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki
4
Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki
5
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy polędwiczki i przyprawiamy słodką papryczka i solą, smażymy do zarumienienia
6
Dodajemy pomidory oraz zioła prowansalskie (sporo) podlewamy lekko czerwonym wytrawnym (półwytrawnym) winem i dusimy pod przykryciem
7
Na drugiej patelni smażymy pieczarki, dodając sól i pieprz czarny.
8
Na talerze nakładamy makaron, pieczarki podsmażone, polędwiczki z pomidorami i na wierzch posypujemy oliwkami pokrojonymi w krążki
Jak podawać?Z grubym makaronem (kolanka) i oliwkami Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|