|
||||||||||
Knedle po czeskuKrótki opis potrawyMniam mniamPotrzebne składniki 8 dużych czerstwych bułek bez skórki 1/2 l mleka 6 jajek 8 dag masła 2 łyżeczki soli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Etapy przyrządzania1
Bułki pokroić w kostkę, włożyć do miski, polać mlekiem. Masło utrzeć z żółtkami i solą. Zmiksować z natką i odciśniętymi bułkami. Odstawić na 10 minut. Białka ubić na pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Do dużego garnka wlać wodę (prawie do pełna), zagotować, posolić. Z ciasta uformować podłużny wałek. Serwetkę sparzyć wrzątkiem i wycisnąć. Posmarować masłem, na środku ułożyć knedel. Luźno zawinąć, związać końce. Końce serwety przywiązać do drewnianej łyżki. Łyżkę ułożyć na garnku tak, aby knedel był zanurzony we wrzątku. Gotować 50 minut na małym ogniu. Knedel wyjąć z garnka i zostawić w serwetce na 5 minut. Rozwinąć i pokroić za pomocą naprężonej nitki na plastry o grubości 2 cm. Są doskonałe jako dodatek do mięsa
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|