|
||||||||||
Pierogi z grzybamiKrótki opis potrawyPyszne pierożkiPotrzebne składniki 50 dag mącznych ziemniaków 1 łyżki masła jajko 6 dag mąki ziemniaczanej 12 dag mąki pszennej 3 cebule 20 dag grzybów 2 łyżki oliwy 50 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego sól pieprz papryka Etapy przyrządzania1
Ziemniaki obrać, opłukać i gotować w lekko osolonej wodzie ok. 30 minut. Odcedzić i dokładnie rozgnieść lub zemleć. Ostudzić. Dodać jajko, masło, sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na ok. 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać grzyby, dolać wino i dusić, aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii lekko oprószonej mąką. Z ciasta wyciąć 16 kółek. W środku ułożyć farsz. Złożyć i zlepić brzegi. Gotować w bulionie warzywnym ok. 10 minut. Osączyć.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|