|
||||||||||
Pierożki z jabłkamiKrótki opis potrawyBardzo prosty przepis na pyszny słodki obiadekPotrzebne składniki 1 kg jabłek mała kostka drożdży kwąsna śmietana (200ml) margaryna (250 g) 4 szklanki mąki 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny Etapy przyrządzania1
Margarynę stopić, żółtka roztrzepać, wlać przestudzoną margarynę. Drożdże zmieszać ze śmiataną. Dodać do mąki, zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Jabłka umyć, obrać, pokroić w wąskie cząstki. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wykrawać dużą szklanką krążki. Na środek każdego krążka kłaść jabłko, mocno zaklepać brzegi. Pierożki piec partiami, aż się zrumienią. Ostudzone pierożki można polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|