|
||||||||||
Pyzy parowaneKrótki opis potrawyO wiele lepsze niz kupne pyzy. Warto zrobic samemu.Potrzebne składniki 1 szklanka mleka 50 dag mąki 2 dag drożdży 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 10 dag oezechów laskowych 15 dag miodu Etapy przyrządzania1
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Do niego wlać letnie mleko wymieszane z 1 łyżką cukru. Wkruszyć drożdże, wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Stopić 1 łyżkę masła i razem z resztą cukru i jajkiem dodać do mąki. Wyrobić ciasto. Odstawić ponownie na 30 minut. Orzechy posiekać, wymieszać z miodem. Po 30 minutach ponownie zagnieść ciasto i uformować wałek, pokroić go na 8 części. Na każdej ułożyć po porcji orzechów i zawinąć w kulki. W garnku zagotować pół szklanki wody. Nad parującym wrzątkiem umieścić sitko, na nim układać pyzy. Przykryć ściereczką na pół godziny. Polewać stopionym masłem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|