Drożdżowy liść z serem żółtym

Aktualna ocena: 4.33 Oceniły 3 osoby
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Wegetariańskie
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem.

Potrzebne składniki

• drożdże - 20 dkg
• oliwa z oliwek - 0,5 szkl.
• mąka tortowa - 2 szkl.
• sól - 1 szczypta(y)
• cukier - 1 łyżeczka(i)
• groszek konserwowy - 0,5 szkl.
• kukurydza konserwowa - 0,5 szkl.
• fasolka czerwona - 0,5 szkl.
• ser mozzarella - 20 dkg
• seg gouda - 20 dkg

Przydatne akcesoria

miska, stolnica, blacha do pieczenia

Etapy przyrządzania

1
W kubku rozkruszyć drożdże, wsypać łyżeczke cukru i mąkę zwykłą. Dolać 2-4 łyżki ciepłej wody, dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
2
Do miski wsypujemy mąkę tortową, sól, wlewamy oliwę i drożdże. Wszystko razem wyrabiamy. Jesli ciasto jest rzadkie dosypejemy mąki, jesli suche dolewamy wody. Generalnie ciasto ma lekko kleić sie do dłoni. Wyrabiamy przez 10 min i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3
Przygotowujemy farsz: Ser żółty ścieramy na tarce. Mozzarellę kroimy w kostki. Groszek, kukurydzę i fasolkę płukamy i zostawiamy do odsączenia. Gdy juz będą gotowe mieszamy z serami.
4
Wyrośniete ciasto wyrabiamy przez kilka minut na stolnicy, dzielimy na 2 części, tworzymy kształt koła i rozwałkowujemy mniej więcej do wielkości płytkiego talerza obiadowego. Nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi ciasta.
5
Uformowane pierogi przenosimy na blachę wyłozoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Pieczemy 15-20 min. w termoobiegu.

Jak podawać?

Pieróg po upieczeniu polać oliwą z oliwek. Można podawać z sałatką.

Uwagi

Z podanych proporcji wychodzą 2 duże lub 4 małe pierogi. Do farszu można dodać mięso mielone wcześniej podsmażone i przyprawione. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

Pychota
Kochana Żoneczka zrobiła nam dzisiaj drożdżowego liścia, co prawda z innym nieco farszem, ale w liściu przecież najważniejsze znaczenie ma liść :o] Było przepyszne!!! Polecamy!
autor: arhiman dodany dnia 2009-01-03 21:31:12
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher