Nalewka gruszkowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: anka1984
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Alkohole
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

:))

Potrzebne składniki

• 1 kg dojrzałych gruszek
• 5 goździków
• pół laski wanilii
• 2 cm kory cynamonu
• 0,3 cukru lub miodu
• 0,2 l wody
• 1,5 l spirytusu

Przydatne akcesoria

gąsiorek

Etapy przyrządzania

1
Do gąsiorka wrzucić gruszki pozbawione szypułek i ogonków, pokrojone w kostkę ze skórką i pestkami oraz przyprawy. Zalać spirytusem wymieszanym z wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 6 miesięcy. po tym czasie zlać nalew spirytusowy. Owoce zasypać cukrem i trzymać, aż się rozpuści. Powstały syrop zlać, a owoce mocno wygnieść przez płótno. Wyciśnięty sok dodać do syropu i połączyć go z nalewem spirytusowym. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać co najmniej pół roku w ciemnym miejscu.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher