|
||||||||||
Nalewka gruszkowaKrótki opis potrawy:))Potrzebne składniki 1 kg dojrzałych gruszek 5 goździków pół laski wanilii 2 cm kory cynamonu 0,3 cukru lub miodu 0,2 l wody 1,5 l spirytusu Przydatne akcesoriagąsiorekEtapy przyrządzania1
Do gąsiorka wrzucić gruszki pozbawione szypułek i ogonków, pokrojone w kostkę ze skórką i pestkami oraz przyprawy. Zalać spirytusem wymieszanym z wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 6 miesięcy. po tym czasie zlać nalew spirytusowy. Owoce zasypać cukrem i trzymać, aż się rozpuści. Powstały syrop zlać, a owoce mocno wygnieść przez płótno. Wyciśnięty sok dodać do syropu i połączyć go z nalewem spirytusowym. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Przechowywać co najmniej pół roku w ciemnym miejscu.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|