|
||||||||||
Krem Herbaciany Z RodzynkamiKrótki opis potrawyCzas przygotowania około 30 minut (bez czasu oczekiwania) - 4 porcje 1 porcja - 230 kaloriiPotrzebne składniki Rodzynki - 4 Łyżki Rum - 10 Łyżek Czarna mocna herbata - 4 Łyżki Śmietana kremówka - 25 dkg Cukier - 8 dkg Biała żelatyna - 6 płatków Cukier waniliowy - 1 torebeczka Sok z Cytryny - 2 łyżki Jajka - 2 Pół łyżeczki otartej skórki z cytryny Etapy przyrządzania1
Moczyć rodzynki w rumie około 2 godzin, osączyć na bibułce. Wsypać do kubka 4 łyżki mocnej czarnej herbaty, zalać szklanką wrzątku. Odstawić herbatę na 5 minut, pod przykryciem, żeby dobrze naciągnęła. Przecedzić przez sitko do drugiego naczynia, dodać otartą skórkę i sok z cytryny.
2
Namoczyć żelatynę, odcisnąć, rozpuścić w gorącej herbacie. Wstawić kubek z herbatą do lodówki. Rozcierać jajka z cukrem, około 7 minut, na puszystą masę. Ubić śmietanę, w trakcie ubijania wsypywać stopniowo cukier waniliowy. Połączyć na wpół zastygniętą herbatę z połową bitej śmietany i utartymi jajkami. Wsypać 3 łyżki rodzynek. Napełnić kremem cztery pucharki, wstawić do lodówki. Kiedy krem całkowicie zastygnie, udekorować pucharki pozostałą śmietaną i resztą rodzynek.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|